Thingiverse.com Használata

Ha szeretnél kinyomtatni valamit, de nem rendelkezel a szükséges 3D modellezési ismeretekkel, akkor sem kell csüggedni, ugyanis az internet világában egy rövid kereséssel akár le is tudod tölteni a kívánt modellt. Persze itt nem arról van szó, hogy letorrentezzük az adott tárgyat 🙂 Számos oldal kínál legális lehetőséget arra, hogy a világ minden tájáról emberek a saját modelljeiket megosszák és azt ingyenesen, vagy opcionális fizetéssel mások letölthessék. A Thingiverse.com oldal is egy ilyen, elég népszerű, nagy közösség által használt oldal.

Thingiverse.com – Főoldal

Az oldalt jelenleg regisztráció nélkül is böngészhetjük. A keresőben angol kifejezéseket írva tudjuk szűrni a feltöltött modelleket. A főoldalon ugyanakkor éppen aktuális felkapott, népszerű, vagy épp friss feltöltött modelleket böngészhetjük. Hónapról hónapra elérhető a főoldalon válogatás is az adott hónap legnépszerűbb modelljeiből. Az oldalon főként dizájn, hobbi célra szánt modellek találhatóak, de azok számtalan variációban.

Thingiverse.com – Kereső használata

A kiválaszott modell oldalára térve jobb felül a letöltés gombbal tudjuk a fájlokat letölteni. Jelenleg nem igényel ez sem regisztrációt. A letöltés gombra kattintva opcionálisan adományozni lehet a modell készítőjének.

Érdemes olyan modelleket keresni, ahol a feltöltött képeket látszódik kinyomtatott állapotban is a modell. Sajnos az oldal népszerűségéből adódóan számos olyan modell is feltöltésre kerül, amelyet nem nyomtatásra alakítottak ki.

Thingiverse.com – Modell oldal

Ha lejjebb görgetünk a modell oldalán megtaláljuk a készítő leírását a modellről, ahol leírhatja az általa használt nyomtató típusát, főbb beállításait (réteg magasság, kitöltés, támasztás használatának igénye …stb.). Itt megtaláljuk a komment szekciót, ahol mások hozzászólásait olvashatjuk, általában itt is hasznos tanácsokról. Valamint érdemes megtekinteni a Remix fület, ahol az ebből a modellből készített variánsokat érhetjük el. Az oldalra feltöltött modelleket szabadon újra lehet gondolni és saját variánsként (természetesen megjelölve az eredeti modellt) feltölthetjkük, ha rendelkezünk a szükséges ismeretekkel. Rengeteg ilyen modell van, ahol átalakított verziókat tesznek fel pl a könnyebb nyomtathatóság érdekében.

Thingiverse.com – Modell részletei

Az oldalról röviden ennyit szerettem volna leírni. Én előszeretettel keresek ezen az oldalon, mert sok hatalmas adatbázissal rendelkezik, sok érdekes, kreatív megoldással. Ha bármi kérdésed merülne fel az oldallal kapcsolatban nyugodtan kérdezz a komment szekcióban, vagy a kapcsolat menüpont alatt 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük