A tökéletes első réteg

FDM/FFF, Filament-el történő 3D nyomtatás esetén a nyomtatás sikerét az első réteg minősége határozza meg a legnagyobb mértékben. Mint egy stabil alap ez a réteg kapaszkodik a tárgyasztalhoz és tartja a helyén a munkadarabot a nyomtatás végéig. Ha a réteg kötése nem megfelelő csupán idő kérdése, hogy felválva lehetetlenné tegye a nyomtatás folytatását. A folyamat megszakad, az addig nyomtatott idő megy a kukába, képletesen.

Nem szeretnéd, hogy órák “munkája” így fogadjon

Sok múlik azon, hogy az első réteg milyen minőségben tapad a tárgyasztalhoz. A jobb tapadás eléréséhez minden nyomtatás előtt ezt az (optimálishoz legközelebbi) állapotot kell beállítani a gép számára. Léteznek automatikus szintező, kalibráló rendszerek de cikkemben szeretném a hagyományos, manuális lépéseket átvenni. A beállítás időigényes, adott idejű nyomtatás után érdemes újra és újra átfutni rajtuk. Az erre szánt időt a sikeres nyomtatás fogja nekünk a legjobban meghálálni 🙂

Tárgyasztal szintezése

Tárgyasztalunk és a nyomtató fúvóka közötti távolság kritikus a filament megfelelő tapadásának érdekében. A dolgot nehezíti, hogy ha a tárgyasztalra tekintünk ezt az ideális távolságot az asztal mindegyik sarkában és középen is állandóan kell tartani. Ha túl távol van nem jön létre a tapadás, ha pedig túl közel van a fej nem tud elegendő anyag távozni a fejből, eldugítva azt. Léteznek automatikus szintező rendszerrel ellátott nyomtatók, de ha nincs az sem gond. Néhány perc alatt könnyedén végrehajtható folyamat.
A tárgyasztal szintezéséhez az alábbi lépéseket tartsuk be:

 1. Tisztítsuk meg a tárgyasztalt és helyezzük nyomtatásra kész állapotra. A tárgyasztalunkon alkalmazott fedőszalagot, üveglapot, mágneses lapot is helyezzük fel.
 2. Fűtsük fel a nyomtatófejet és a tárgyasztalt. Ez nehezíti a szintezést, de fontos, hogy a működési hőmérsékleten állítsuk be a távolságokat.
 3. Tisztítsuk meg a nyomtatófej végét az előző nyomtatás maradékától. Fontos, hogy a fúvóka vége és a tárgyasztal között kell beállítani a távolságot.
 4. Küldjük a tárgyasztalt és a nyomtatófejet végállásba, vegyük fel vele a nullpontot.
 5. Kapcsoljuk ki a vezérlőpanelon a léptetőmotorok tartását, hogy a tengelyeket kézzel tudjuk mozgatni
 6. Mozgassuk a nyomtatófejet és a tárgyasztalt a tárgyasztal egyik sarkához
 7. Várható rétegvastagságnak megfelelően vegyünk elő egy vékony lapot (0.2mm rétegvastagsághoz én sima papírlapot szoktam használni)
 8. Helyezzük a papírlapot a nyomtatófej és a tárgyasztal közé. Vigyázzunk, hogy ne érjük kezünkkel a fejhez, mert forró 🙂
 9. Az adott saroknál állítsuk be a sarok alatti csavarral a magasságot úgy, hogy papírlapot a fej és az asztal között szabadon tudjuk mozgatni, de már finoman zárja össze annyira, hogy érezzük az ellenállását. A folyamat közben lehetőleg ne nyúljunk a tárgyasztalhoz, ne nyomjuk a fejet, a tengelyeket pluszban.
 10. Mozgassuk tovább a fejet és az asztal és ismételjük meg az előző lépést mind a 4 saroknál és középen is. Legelső szintezésnél érdemes 2x körbemenni a pontokon.
 11. Küldjük ismét haza a tengelyeket, majd kapcsoljuk ki újra a léptetőmotorok rögzítését.
 12. Ismételjük meg újra a 4 sarok és a középpont magasságának állítását.
 13. Ha az ismétlés során nagyobb eltérést tapasztaltunk érdemes itt is 2x végigmenni, majd újra nullpontba állítani a tengelyeket. Ez azért lehet, mert a feszített rugók a nullpont felvételénél felvehetnek egy stabilabb pozíciót, megváltoztatva az előfeszítést.
 14. Ha már nem tapasztalunk nagyobb eltérést úgy hazaküldve a tengelyeket a szintezéssel elkészültünk 🙂
Tárgyasztal magasság beállítása egy papírlap segítségével. Közben ügyeljünk arra , hogy ne nyomjuk pluszban az asztat.

Tárgyasztal és fúvóka nyomtatási hőmérséklete

A megfelelő tapadáshoz elengedhetetlen, hogy a fúvókából távozó anyag kellő mértékben szét tudjon terülni, de megfelelő idő alatt meg is tudjon szilárdulni. A túl alacsony hőmérséklettől az anyag rideg, törékeny lesz, a túl magas hőmérséklettől pedig túlzottan szétterülhet, elkenődhet. Nyomtatási hőmérsékletnél elsődleges az adott szál típusa, de még inkább a gyártója által meghatározott hőmérséklet. Például ha az általunk vásárolt tekercs esetén a gyártó 190-220 fok közötti hőmérsékletet javasol akkor a mi beállításunk is ebbe a tartományba kell, hogy essen.

Gyártó által javasolt nyomtatófej és tárgyasztal hőmérséklet

Tárgyasztal esetén a fűtés van, ahol csak javasolt, az esetek többségében viszont szükséges. A tárgyasztal hőmérséklete segíti az első réteg tapadásának megőrzésében, ugyanis meggátolja, hogy a kihűlés hatására zsugorodó tárgyunk a keletkező feszültség hatására lepattanjon a felületről. A túl magas hőmérséklet ugyanakkor azt eredményezheti, hogy az alsó rétegek nem tudnak megfelelően lehűlni, képlékenyek maradnak. A munkadarabunk saját súlya, valamint a nyomtatófej által gyakorolt nyomás felülről megrogyaszthatja a modellünk alsó rétegeit. Ezt elefánt lábnak (Elephant Foot) is szokták becézni.

Elefánt láb kialakulása az alsóbb rétegekben

Első réteg magassága és a nyomtatási sebesség

A legelső réteg nyomtatásánál érdemes megadni külön a réteg magasságát és a nyomtatás sebességét. A réteg magasságánál érdemes kicsivel magasabb réteget megadni. Erre nincs ökölszabály, én általában 0,2mm-es rétegmagasságnál 0,24mm-t adok meg PLA esetén, de ez anyagonként változó. Az első réteg nyomtatási sebességének megadásánál viszont érdemes a lassabb nyomtatásra törekedni. A lassabban mozgó nyomtatófej könnyebben szét tudja teríteni a fúvókából a megolvadt anyagot, stabilabb kötést biztosít az első réteg számára.

Ezek lennének a tanácsaim az első réteg kinyomtatásával kapcsolatban. Nincs univerzális képlet erre sem, így azt javaslom mindenki a maga nyomtatójával, filamentjével próbálkozzon, javítson 🙂 Köszönöm szépen, hogy végigolvastad a bejegyzésem, ha bármi kérdésed felmerülne akkor a komment szekcióban, vagy a kapcsolat menüpont alatt megtalálsz 🙂

Borítókép: Reddit: u/Adienewar felhasználó fotója:
Forrás: https://www.reddit.com/r/3Dprinting/comments/c5ctzu/prusa_mk3s_first_layer_with_amazon_petg_3_layer/
Cikkem alapjának a 3dMakerEngineering.com olda idetartozó bejegyzését használtam fel.
Forrás a bejegyzéshez: https://www.3dmakerengineering.com/blogs/3d-printing/3d-printing-the-perfect-first-layer

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük