Anet A8 3D nyomtató legfontosabb átalakításai

Az Anet A8 3D nyomtató egy népszerű választás a pénztárca barát 3D nyomtatót vásárolni kívánók körében. Már szinte 50.000 Ft. körül hozzájuthatunk a modellhez. Ez a modell nyomtatásra képes ugyan, de az igazság az, hogy közel sem üzembiztos konstrukció. Legyen ez a leírás egy példa arra, hogy milyen átalakításokat, módosításokat igényelhet egy olcsóbb 3D nyomtató.

Ha bővebben érdekel a téma itt olvashatsz tanácsokat nyomtatóvásárlással kapcsolatban

Az alábbi leírásban szeretném megmutatni azokat a legfontosabb átalakításokat, javításokat, amelyet az ANET A8-as 3D nyomtatómon végeztem el. Nem lesz teljes a lista, csak azokat az elemeket írtam le, amelyet ki is próbáltam. A cikk az idő során folyamatosan bővülni fog.

Amikor a nyomtatót vásároltam már előtte utána olvastam, hogy melyek azok a fontosabb átalakítások, amiket nekem is eszközölnöm kell, mielőtt a nyomtatót több órás nyomtatásra szeretném használni.
Az átalakításokat a cikk alján lévő hivatkozás alapján végeztem el.

Bár az átalakítások egy része a gép biztonságosabb üzemeltetését hivatott javítani, ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet, hogy továbbra sem szabad a gépet magára hagyva, felügyelet nélkül üzemeltetni! A kenyérpirítót és a vasalót sem hagyod magára bekapcsolva.

-1. lépés: Firmware frissítése Marlin Firmware-re

Azt nem tudom, hogy jelenleg milyen gyári firmware-el érkeznek a nyomtatók, de a sajátom 2018-as vásárlásakor érkezett szoftverével problémák voltak.
Én például nyomtatásra se bírtam a gépet, mert már a nullpont felvételénél problémába ütközött a gép, illetve a többi G-kódot sem tudta értelmezni. A nyomtatás elkezdése után egy furcsa táncot lejtett nekem a gép.
Egy másik, ugyanakkor fontosabb gond a gyári firmware-ekkel, hogy szoftveresen nem rendelkeztek túlmelegedés védelemmel, ezáltal bármi meghibásodás fokozottan tűzveszélyessé tette a gépet.
Ezekre a nyomtatókra egy remek firmware a Marlin nyílt forráskódú szoftvere, amellyel és az Arduino IDE segítségével percek alatt le lehet frissíteni a nyomtató firwmare-ét.
Ennek részletes, hivatalos leírása és letöltése itt található.

0. lépés: MOSFTER kapcsoló modul(FONTOS!)

Ha csak egy dolgot, vagy az első dolgot keresed, amit át kell alakítani a nyomtatón az az alábbi MOSFET-es kapcsolók beszerzése, beszerelése legyen:

Anet A8 MOSFET kapcsoló
MOSFET kapcsoló

A nyomtató fűthető tárgyasztallal is rendelkezik, ezért 2 db-ra is szükség lesz. Azért fontosak, mert gyári kapcsolás szerint a tárgyasztal és a nyomtatófej fűtéséhez szükséges teljesítményt a gép közvetlenül a vezérlő áramköri alaplapról biztosítja. Ez az alaplap alul van méretezve a szükséges teljesítményhez, ezáltal maga az áramkör és a csatlakozók fokozott melegedésnek vannak kitéve. Már több lakástűz is keletkezett kigyulladt Anet A8-as nyomtató miatt.

Kigyulladt Anet A8-as 3D nyomtató
Egy másik, lakás tűz, amelynek a forrása a nyomtató volt

Az átalakítás lényege, hogy a vezérlőpanel közvetlenül csak ezeket a kapcsolókat vezérli, elhanyagolható teljesítmény igénnyel. A vezérlés hatására ezeken a kapcsolókon keresztül kerül a tápellátás teljesítménye a tárgyasztalhoz és a nyomtatófejhez, ezáltal megkerülve az alaplapot.
A MOSFET-ek AMAZON, EBAY, több forrásból is megvásárolhatóak. A tárgyasztalnak a teljesítményigénye a nagyobb gond, de én azt javaslom, hogy mindkét hőforráshoz ilyen kapcsolón keresztül kössétek be a tápellátást.
Erről egy részletes leírást az alábbi hivatkozáson olvashattok:
https://3dprint.wiki/reprap/electronics/heatbed_mosfet

  • Ameddig ezt az átalakítást nem eszközölitek fontos, hogy a nyomtató ne üzemeljen órákon keresztül. Nem tesz jót neki, még ha nem is okoz azonnal bajt.
  • Másik fontos dolog, hogy nem ipari célra tervezett (sőt, még azt se) nyomtatót nem hagyunk magára működés közben.
  • A nyomtató környezetében éghető anyag ne legyen, illetve tűz-és füstjelző készülék, valamint tűzoltó készülék megléte ajánlott, komolyan.

1. lépés: Tápegység (opcionális)

Szinte az összes alsó árkategóriás nyomtató esetén a tápegység tekintetében többnyire egy egyszerű, márkajelzés nélküli, általában LED világítás meghajtására használt, olcsóbb tápegységet szoktak biztosítani.
A gond vele az, hogy a valós teljesítményét, hatásfokát nem igazán lehet tudni és mivel aktív hűtés nélkül jön, nagyon nagy teljesítményt hosszabb ideig nem is érdemes belőle kivenni.
Azért írom opcionálisnak ezt az átalakítást, mert ha a nyomtatót PLA nyomtatására használjuk, amely nem igényel magasabb nyomtatási, tárgyasztal hőmérsékletet, úgy ez a tápegység is ki fogja szolgálni a nyomtatónk élettartamát.
Ha más anyagokkal, magasabb hőmérsékleten, vagy nagyobb időigényű nyomtatást tervezünk mindenképp javasolt egy ismertebb, márkásabb, jobb teljesítményű tápegység beszerzése.

Mean Well LRS-350-12 tápegység

Ezek lennének a nyomtató esetén a legfontosabb, biztonságos üzemeltetést közvetlenül érintő átalakítások. A most következő részben a nyomtatás minőségét javító lépések fognak szerepelni. Ennek a szakasznak szerintem a legszebb része, hogy a nagy része igazából a nyomtató által kinyomtatott elemek lesznek, amellyel önmagát fogjuk lépésről-lépésre javítani.

2. lépés: Szíjfeszítők

A gyári készlet nem rendelkezik az X és Y tengely szíjhajtásának feszességét biztosító elemekkel, így a megfelelő feszességet szereléskor, kézzel húzzuk össze, amennyire csak tudjuk, majd rögzítjük.
Mindkét tengelyhez számos dizájn elérhető és kinyomtatható. Én azt a kettőt fogom belinkelni, amit én magam használok szíjfeszítőként.

Y-Tengely szíjfeszítő:
forrás: https://www.thingiverse.com/thing:1959208
X-Tengely szíjfeszítő
forrás: https://www.thingiverse.com/thing:2425783

Opcionálisan, mivel a gyári készletben lévő szíj nem túl jó érdemes lehet lecserélni erősebb változatra. 8-10$-ért 5m-es kiszerelésben, végtelen időre elegendő mennyiséget lehet vásárolni.

3. lépés: Fúvóka-hűtő

Szintén nyomtatható elem, amellyel a készlethez adott hűtőt tudjuk lecserélni. Ennek a szerepe, hogy a fúvókából távozó anyagot a lehető leghatékonyabban, célzottan le tudjuk hűteni. Sokan olyan verziót használnak ebből, amely körbeveszi a fúvókát, viszont én jobban szeretem azt, amely csak egy félkörben teszi ezt. Ugyanúgy átöleli a hűtendő területet, viszont így a fejhez is könnyedén hozzá tudunk férni.

4. lépés: Filament szálvezető

A nyomtató nem rendelkezik alapból semmilyen filament szálvezetővel. Ezt könnyedén pótolhatjuk nyomtatással. Segít a szál folyamatos, elakadásmentes biztosításában a nyomtatófej számára.

Filament szálvezető
Forrás: https://www.thingiverse.com/thing:1764285

5. lépés: Keret merevítő elemek

Az alap készletben lévő keret egy akril keret, amely minden, csak nem merev. Ezen segíthetünk ha a szerkezet adott csatlakozási pontjaira extra merevítő elemeket nyomtatunk. A stabilabb váz csökkenti a nyomtatás során, a mozgásból származó kilengés átvitelét a nyomtatott elemre.

Anet A8 T elem merevítő
Forrás: https://www.thingiverse.com/thing:1672959

Itt fontos megemlítenem, hogy sokan a két Z-tengely szár végére is szoktak rögzítő, merevítő elemet nyomtatni, itt egy példa:

A nyomtató Z tengely szárait nem szabad rögzíteni!

Nem szabad ezt alkalmazni! A tengelyek pontosan ezért nincsenek felül rögzítve, hogy ha úgy adódik el tudjon mozdulni. Maga a szerkezet ettől nem lesz stabilabb, viszont ha itt rögzítjük a tengelyt azzal plusz feszültséget, szorulást viszünk bele a működésébe. A Z-tengelyek tengelykapcsolói is ezért nem merevek, hogy engedjék az ilyen jellegű elmozdulásokat.

Léteznek mindenféle csodák a tengelyek merevségének javítására, vagy az elmozdulásaik szinkronizálására. Én azt mondom ennél a készletnél elhanyagolható ennek a javítása. Ha jobb stabilitást szeretnénk ahhoz mindenképp fém vázzal rendelkező nyomtató szükséges.

6. lépés: Siklócsapágy csere

Az első üzemeltetésnél feltűnhetett, hogy nagyon hangos a gép nyomtatás közben. Nem a gépeddel van gond, az alap készlet rendkívül hangos tud lenni. Az egyik legnagyobb zajforrás a gyári siklócsapágyak, amelyet a megfelelő siklócsapágy készletre cserélve drasztikus javulást érhetünk el. Ezek a készletek ráadásul nem igényelnek kenést. 10$ körül lehet őket készletben vásárolni. Könnyebb és halkabb mozgás érhető el. Cseréjükhöz a rögzítő gyűrűk kiszedése szükséges fogóval.

Gyári (balra) és az új (jobbra) siklócsapágy.

7. lépés: Az Extruderen lévő gomb

Ha van fél órád és azon gondolkozol mit lehetne még a géphez nyomtatni ez lesz a kedvenced! Gyárilag az extruderen lévő “gomb”, amely ahhoz szükséges, hogy lenyomva a filamentet be tudjuk fűzni az egy csavarnak a feje. Néhány szál befűzés, vagy csere után tisztán fogjuk érezni mennyire kellemetlen ennek a csavarnak a nyomva tartása ujjunkkal. Ezt a kupakot a csavarra húzva sokkal kellemesebb élmény lesz a filament befűzése 🙂

Anet A8 Extruder Gomb
Forrás: https://www.thingiverse.com/thing:1935151

8. lépés: Energiavezető lánc

A nyomtatófejhez számos vezeték csatlakozik, amelyet az alap készletben egy egyszerű műanyag szalaggal körbevonva rendezünk és védünk. Ez a szalag nem akadályozza meg a kábel szabad mozgását, amely nyomtatás közben megakadhat, vagy dörzsölődhet, ezzel meghibásodást előidézve.
Legalább a nyomtatófej X-tengelyéhez érdemes egy ilyen energiavezető lánc alkalmazása, amely szerencsénkre a géphez egy-az egyben, konzolokkal együtt nyomtatható. Nem mellesleg vizuálisan is talán ez dobja fel a legjobban nyomtatónk kinézetét.

9. lépés: Vezérlő elektronika doboz

Gyárilag a vezérlő panel a nyomtató oldalához van rögzítve és az összes kábel oda fut be. Egy szépen, rendezett dobozban sokkal esztétikusabb és biztonságosabb üzemeltetést érhetünk el. Nem mellesleg léteznek olyan dizájnok, amikben a két MOSFET is helyet kap. Bár fedél is szokott hozzá lenni én azt nem nyomtattam ki, szabadon hagytam az elektronikát.

Összegezve az ANET A8-as 3D nyomtató talán a legolcsóbb, de még használható nyomtató a “Csináld magad” kategóriából. A gyári készlet önmagában nem biztonságos azonnali hosszabb használatra, de ez orvosolható. Valamint a nyomtatóhoz az alacsony ár miatt kialakult nagy közösség miatt számos javítási, fejlesztési leírás érhető el.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem. Bármi kérdés esetén a komment szekció, vagy a kapcsolat menüpont alatt elérhető vagyok 🙂

Az átalakításokhoz felhasznált és megvalósított anyag eredeti forrása a 3DInsider.com oldal.
Cikk hivatkozása:
https://3dinsider.com/anet-a8-upgrades/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük