Az alapok – Mi az a 3D nyomtatás?

A 3D nyomtatás, mint additív gyártási technológia hatalmas népszerűségnek örvend napjainkban. Az elnevezés, hogy additív abból ered, hogy a hagyományos eljárásokkal ellentétben itt nem egy alap testből kerül a végtermék előállításra, eltávolítás útján, hanem az alapanyagból magából folyamatosan építjük fel azt. Maga a gyártási folyamat napjainkban vált igen elterjedté, pedig az alapjai már az 1980-as évekre visszavezethető.

Additív és a hagyományos gyártás kapcsolata

Maga az eljárás abból ered, hogy a nyomtatáshoz hasonlóan a nyomtatni kívánt testet a magassága mentén felszeleteljük apró szeletekre, majd az fokozatosan, rétegről-rétegre egymásra építve alkotjuk meg a három dimenziós testet. Ezt az eljárást napjainkban számos úton meg tudják valósítani, legyen az műanyag szál megolvasztása, vagy UV fény érzékeny folyadék, esetleg fém por megolvasztása. Erre a gyártási eljárásra számtalan fajta és típusú gépből választhatunk a kívánt eredmény függvényében.

3D nyomtatás fajtái, típusai

Kezdetben ezek a gépek rendkívül drága berendezések voltak. A kezdetleges, egyedi gépek árát tovább emelte az eljárásokkal kapcsolatban védett szabadalmi jogok is. Az egyik ilyen szabadalom, amely a műanyag huzallal működő (FDM, Fused Deposition Modelling) 2009-ben történő lejártát követően drasztikusan leesett az ezzel az eljárással működő gépek beszerzései árai, amely elősegítette az ilyen gépek elterjedését nem csak a nagyvállalati, vagy kutatási területen, hanem a kis vállalkozások és az egyéni, hobbi célú körökben is.

A 3D nyomtatás történelme

Általánosságban a nyomtatáshoz szükségünk van egy 3D modellre. Ezt megtervezhetjük magunk is a legelterjedtebb 3d modellező, tervező szoftverek segítségével, de az internetet kutatva számtalan helyet találhatunk, ahol kereshetünk mások által megtervezett modelleket és akár ingyenesen le is tölthetjük azokat.

Ahhoz, hogy a modellt ki tudjuk nyomtatni át kell “konvertálnunk” a modellt a nyomtató által értelmezhető “kódra”. Ez általánosságban úgy néz ki, hogy a modellünket .STL formátumban kimentjük a tervező szoftverünkból ( vagy letöltjük) és azt ebbe a “Slicer” programban megnyitva előállítjuk a gép számára értelmezhető G Kódot. Erre azért van szükség, mert így a modellünket a nyomtatónkhoz tartozó paramétereknek (nyomtatási fajtája, nyomtatási tér mérete, nyomtatás hőmérséklete, felhasznált anyag tulajdonságai) megfelelően konvertálja át a folyamat során, hogy azt a gépünk képes legyen kinyomtatni. Ha ezzel kész vagyunk a legenerált kódot lementhetjük akár egy SD kártyára és azt a gépbe helyezve elindíthatjuk a nyomtatást. Nem ritka esetben ezeket a gépeket akár közvetlenül a Slicer programból is kezelhetjük, akár a nyomtatást is innen hajthatjuk végre. Utóbbinak hátránya egy párhuzamosan a nyomtatás ideje alatt működő számítógép megléte.

Hogy milyen nyomtatót használjunk arra számtalan lehetőség van. Az elsődleges szempont a kívánt minőség és a rendelkezésre álló keretösszeg közötti egyensúly megtalálása. Nagyon sok népszerű nyomtató található a piacon igen aktív közösséggel akik szívesen segítenek nem csak a választásban, de az esetlegesen felmerült kérdések és problémák megoldásában is.

3D nyomtató vásárlási tanácsok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük