3D nyomtató vásárlási tanácsok (nem csak) kezdőknek

Ebben a bejegyzésben szeretnék segítséget nyújtani mindazoknak, akik ismerkednek a 3D nyomtatás világával és már felmerült bennük a vásárlás lehetősége. A listát főként saját tapasztalatok, illetve ismerőseimtől kapott kérdések alapján állítottam össze, így szerintem érdemes annak is végigolvasni, aki már rendelkezik alapismerettel a témában.

Kell nekem 3D nyomtató?

A legegyszerűbb, mégis legnehezebb kérdés. A kezdeti fellángolás könnyedén impulzus vásárlásba csaphat át (mint bárhol máshol). A legelső kérdés, amelyet érdemes feltennünk magunknak, hogy valóban szükségünk van-e egy nyomtatóra? Első lépésként (ha van rá lehetőségünk) mindenképp nézzünk meg egyet személyesen, de legalább nyomtassunk ki valamit. Nézzünk utána ismeretségi körben rendelkezik-e valaki nyomtatóval. Ha van esetleg valami, amit szeretnénk kinyomtatni (és már akár a modellel is rendelkezünk) így tudjuk a legolcsóbban kinyomtatni a darabot. Egyre több hazai üzlet és magánszemély is nyújt ilyen szolgáltatást, ahol akár személyesen is megtekinthetjük a gépeket. Mindenképp érdemes pár napot eltölteni ezzel a kérdéssel 🙂

Milyen árban érdemes gondolkodni első nyomtatónál?

A legbiztosabb terv, ötlet is könnyen feledésbe fulladhat az idő során így véleményem szerint a legelső saját nyomtatónál a cél inkább megismerni a technológiát. Nemzetközi árakon nézve 200-500 dollár/eurós gépek bőven kielégítik egy kezdő, hobbi kategóriájú gép igényeit. Ezekkel is megfelelő minőségben tudunk nyomtatni és kellő tapasztalatot tudunk szerezni annak érdekében, hogy a következő gépnél (mert ha egyszer elkap, csak idő kérdése ez 😀 ) már pontosabban tudd milyen gép a legideálisabb neked magasabb árkategóriában.

Creality Ender 3 Pro 3D nyomtató

Csináld magad? Készlet? Összeszerelt nyomtató?

Főleg az FDM/FFF, Filament szállal működő gépek esetén széles a választék ebben a kérdésben. Elérhető számos leírás, hogy lehet a legalapvetőbb alkatrészekből saját, egyedi nyomtatót összerakni. Léteznek erre előre összeállított készletek is. Aki erre nem vágyik, annak ugyanúgy elérhető összeszerelt, működésre kész nyomtató is.

Prusa I3 nyomtató csomag

FDM, vagy DLP? Filament, Resin?

Hobbi árkategóriában egyre közelebb kerültek a Filament szállal működő és az UV érzékeny gyantán, folyadékon alapuló nyomtatók. Első nyomtató esetén én mindenképp az elsőt ajánlom, mert a szálak kezelése, tárolása kevésbé igényes. A folyadékkal működő társaik nagyobb felbontást ígérnek, közel azonos árban, viszont a használatuk a folyadék mérgező jellege miatt sokkal nehezebb, komolyabb elővigyázatosságot, figyelmet igényel.

Zortrax Inkspire gyanta (resin) alapú 3D nyomtató.
Kesztyű használata kötelező!

Milyen márkájú 3D nyomtató ajánlott?

Napról napra egyre több, 3D nyomtatók gyártásával foglalkozó cég jelenik meg a piacon. A választék igen széles. Ez az áraknak ugyan jót tesz, viszont kezdőként nagyon nehéz a megfelelő márkát megtalálni a javaslatok között.
Amit én javaslok az 3 szempont, amit érdemes megnézni egy kiszemelt nyomtatónál:

 • Van-e a nyomtató körül kialakult, aktív közösség?
  Előre is tudunk olvasni, hogy az általunk kiszemelt gépről mi a közönség véleménye. Már a vásárlás előtt tanácsokat, tippeket gyűjthetünk.
  (Ahogy én is tettem az ANET A8-as készlet esetén 🙂 )
 • Van-e hazai, vagy európai képviselete, raktára az adott cégnek?
  Bármi problémánk adódik a nyomtatóval, vagy a szállítással biztosabb legalább európai raktárból rendelni.
 • Létezik-e cserealkatrész utánpótlás a géphez?
  Nyomtatófejek, léptetőmotorok, vezérlőpanelok elérhetőek-e az adott géphez külön is?

Nyomtatási tér? Sebesség?

Mindkét kérdés természetes, hisz mindenki sokat, nagyot és gyorsan szeretne nyomtatni 😀
Fontos leszögezni, hogy a a 3D nyomtatás egy lassú folyamat. Léteznek kis széria gyártására alkalmas gépek, technológiák, de a fő területe a 3D nyomtatásnak még mindig az egyedi, prototípus gyártás. A nyomtatás sebességén a megfelelő technológia kiválasztásával, vagy jobb géppel tudunk javítani, de a belépő kategóriás gépek esetén ez limitált. Nem mellesleg a nagyobb sebesség hozhat magával nem várt negatív hatásokat az elkészült darab minőségében.
El kell fogadni, hogy egy-egy nagyobb darab elkészülése napok-hetek munkája is lehet 🙂
A nyomtatási tér egy másik érdekes kérdés. Elérhető számos nagy nyomtatási térrel rendelkező gép, elérhető áron, viszont nem feltétlenül szükséges a sikerhez.
Egy nagyobb méretű nyomtatás esetén a gép napokig-hetekig nyomtathatja ugyanazt a darabot. Ilyenkor különösen fontos, hogy a gép stabilan, megbízhatóan tudjon működni. Ha a nyomtatás bárhol megszakad (pl.: felválik a munkadarab) azzal napok-hetek munkája mehet kukába.
Nagyobb munkadarabok esetén érdemes megvizsgálni, hogy inkább több, kisebb darabból összeszerelhető-e utólag a darab. Az alap FDM/FFF gépek átlag 200x200x200mm-es térfogatban tudnak nyomtatni, ami az esetek 99%-ban elegendő lesz.

Tronxy X5 3D nyomtató magasabb tárgyak nyomtatásához

Tárgyasztal?

A tárgyasztalra kerül nyomtatásra a munkadarab. Több változat is elérhető belőlük. Én azt javaslom, hogy a gépnek mindenképp fűthető tárgyasztallal kell rendelkeznie, mert bizonyos anyagok (pl.: ABS) esetén magas, stabil nyomtatási hőmérséklet szükséges és a már kinyomtatott részt is melegen kell tartani a folyamat végéig.
Adott tárgyasztalok levehető üveg, vagy mágneses lappal rendelkeznek, amelyek ugyancsak segíthetik az elkészült munkadarab eltávolítását az asztalról. Ezek utólag is beszerezhetőek a meglévő asztalunkhoz.

Tárgyasztal mágneses, levehető fedlappal.

Nyitott, vagy burkolattal ellátott?

Zárt, burkolattal ellátott nyomtatók magasabb árkategóriát képviselnek, viszont megvannak a maguk előnyei.
A zárt tér stabilabb hőmérsékletet biztosít a nyomtatott darab számára, kevesebb hatás érheti kívülről (pl.: egy ablak, vagy ajtó nyitására létrejött huzat). A port is a nyomtatási téren kívül tarthatjuk vele.
Másik előnye, hogy a nyomtatás során keletkező zavaró, vagy mérgező gázok is kontrollálhatóak (pl.: elszívóval, szűrővel ellátott burkolatok).
PLA-val történő nyomtatás esetén egyik pont miatt sem indokolt a burkolat megléte, viszont a nyomtatás során a keletkező zaj is tompítható, így kényelmi szempontként is tekinthetünk rá. Adott burkolatok sátorként utólag is a gépekre helyezhető.

Figyelem! Csak az adott géphez ajánlott burkolatot használjuk. A gép tűzveszélyes működése miatt ne alkalmazzunk gyúlékony anyagokat, valamint biztosítsuk a megfelelő szellőztetését a gépnek!

Utólag beszerezhető burkolat Creality Ender 3 nyomtatókhoz

Ezek lennének a gondolataim az első nyomtató kiválasztásáról. Rengeteg változat érhető el, nincs általános képlet az ideális nyomtatóra. Mindenképp időt kell szánni rá, hogy az aktuálisan elérhető ajánlatokat végignézzük.
Remélem, hogy tudtam segíteni az elindulásban 🙂

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha bármi kérdés lenne, akkor a komment szekcióban, vagy a kapcsolat menüpont alatt megtaláltok 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük